Dostupni linkovi

Kosor očekuje da će Purda uskoro biti oslobođen


Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor danas je, govoreći o slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde uhapšenog u BIH po zahtjevu Srbije, kazala kako očekuje da će on uskoro biti oslobođen jer je relevantno da su hrvatske institucije ispitale svjedoke i utvrdile kako je Purda nevin te da je svoj iskaz potpisivao u potpuno neprihvatljivim i neljudskim uslovima, mučen i ponižen.

Te činjenice sigurno ne može preskočiti nijedna nezavisna institucija ni u jednoj demokratskoj državi, istakla je premijerka. Kako je rekla, odmah nakon Purdina hapšenja osobno je nazvala srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i zamolila da svi zajedničkim snagama pomogu i objasne razloge zbog kojih hrvatska vlada smatra da je Purda nevin.
Nemoguće je da bilo tko prihvati posljedice Miloševićeva režima kao činjenice, a jedna je od tih posljedica da je Purda odveden iz Vukovara, mučen na neljudski način, da su bila ugrožena sva njegova prava, a sad je ponovno žrtva, kazala je.

Komentirajući tvrdnje izrečene na jučerašnjem skupu branitelja u Grubišnu Polju kako je ona braniteljima prije bila majka, a sada maćeha, premijerka je rekla da su neki koji su govorili na tom skupu ispolitizirani, jer je jedan od tih sudionika istaknuti član jedne stranke. "Ta maćeha za tu trojicu koji su govorili osigurala je putem zakona o pravima hrvatskih branitelja iz 2005. respektabilne mirovine", rekla je predsjednica Vlade.

Komentirajući spominjanje oružja na braniteljskim skupovima, Kosor je kazala da je zveckanje oružjem neprihvatljivo u vrijeme kad završavaju pregovori s EU-om i obilježava se 20. obljetnica hrvatske samostalnosti.
XS
SM
MD
LG