Dostupni linkovi

Purda dao iskaz predstavnicima pravosuđa iz Srbije


Hrvatski državljanin Tihomir Purda saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, na osnovu zahtjeva Srbije.

Srbija je Tužilaštvu BiH prije dve nedelje uputila zahtjev za Purdino saslušanje o zločinima nad Srbima u Vukovaru iz 1991. godine. Ročištu su prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, advokat optuženog, predstavnici pravosuđa Srbije i ambasade Hrvatske u BiH.

Kako je agenciji Beta kazao predstavnik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, saslušanje je okončano, a Purda je odgovarao na sva pitanja. "Sada će zapisnik sa šaslušanja biti dostavljen Srbiji, koja će dalje donijeti odluku o tome da li i dalje želi da se Purda izruči toj zemlji", rekao je Grubešić.

Purdin advokat Josip Muselimović je kazao da su njegovi utisci sa saslušanja pozitivni i da je Purda "pristao da odgovara na sva pitanja istražnog sudije za ratne zločine u Beogradu i tužioca iz Beograda".

"Smatramo da je Purda i danas apsolutno dokazao svoju nevinost", rekao je Muselimović i istakao da će u četvrtak i petak u Zagrebu biti saslušani i saborci Tihomira Purde kako bi se ovaj proces okončao.

Sud BiH je u petak donio odluku kojom se dopušta izručenje državljanina Hrvatske Purde Srbiji. Konačnu odluku o izručenju Purde Srbiji imaće ministar pravde BiH.
XS
SM
MD
LG