Dostupni linkovi

BIH:Raspisna potjernica za imamom koji je zlostavljao djecu


Federalna uprava policije raspisala je međunarodnu potjernicu za imamom Zuhdijom Mulalićem (61) koji je u januaru 2007. osuđen na dvije godine zatvora zbog bludničenja nad šest djevojčica uzrasta od 12 do 16 godina tokom vjerske nastave u džamiji.

Potjernica je raspisana po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću. Prema navodima iz presude, imam je djevojčice zlostavljao od maja do avgusta 2006. godine na časovima vjeronauke u selu Jezersko u opštini Bosanska Krupa.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a svjedočili su roditelji četiri djevojčice koje su optužile imama Mulalića za seksualno uznemiravanje.

Prvom presudom Mulalić, koji je rođen u Bužimu, osuđen je na osam mjeseci zatvora, što je promijenjeno u tri godine uslovno. Međutim, u međuvremenu je usvojena žalba Tužilaštva i Mulaliću je ponovo suđeno.

To je bio prvi slučaj seksualnog uznemiravanja od vjerskog službenika u BiH.

Mulalić je nakon drugostepene presude kojom je osuđen na dvije godine zatvora bio nedostupan pravosudnim organima, zbog čega je nakon lokalne potrage raspisana međunarodna potjernica, jer se sumnja da se krije u susjednim državama, javlja "Dnevni avaz".
XS
SM
MD
LG