Dostupni linkovi

EU priprema evakuaciju građana iz Libije


Evropska unija priprema planove evakuacije svojih građana iz Libije, posebno iz istočnog grada Bengazija, uporišta opozicije, rekla je danas španska ministarka spoljih poslova Trinidad Himenez (Jimenez).

U protestima u Libiji protiv vlasti Muamera Gadafija poginulo je najmanje 233 ljudi od početka demonstracija prije šest dana, od samo juče je njih 60 stradalo u Bengaziju, prema novom bilansu nevladine organizacije Human right watch.

EU nema ovlašćenje da naredi svojim zemljama članicama da evakuišu građane iz neke strane zemlje ali ministri mogu da se slože oko koordinisane akcije u takvim slučajevima, navodi agencija AP.

Francuski ministar za evropska pitanja Loran Vokje rekao danas da za sada nema direktnih pretnji zbog kojih bi bila potrebna evakuacija 750 Francuza iz Libije.

Austrija je juče najavila da šalje vojni avion na Maltu radi moguće evakuacije svojih građana i građana EU iz Libije ili iz drugih zemalja.

EU je sinoć osudila represiju protiv mirnih demonstrnanata u Libiji i pozvala libijske vlasti da budu uzdržane prema demonstrantima.
XS
SM
MD
LG