Dostupni linkovi

Libijske snage bezbjednosti ubile više od 80 demonstranata


Libijske snage bezbjednosti ubile su najmanje 84 demonstranata za posljednja tri dana, najnoviji su podaci organizacije "Hjuman rajts voč".

Pozivajući se na lokalno bolničko osoblje i očevice, organizacija navodi da su snage bezbjednosti samo u gradu Bengaziju ubile 55 ljudi, u Baidi 23, tri osobe u Adždabiji i tri u gradu Derni.

Zamjenik direktora ove organizacije za Bliski istok i sjevernu Afrilu Džo Stork pozvao je libijske vlasti da poštuju pravo građana na okupljanje.

"Snage bezbjednosti Moamera Gadafija pucaju i ubijaju desetine građana samo zato jer oni žele promjene i traže da lideri preuzmu odgovornost", rekao je Stork, dodajući da libijske vlasti treba da dozvole demonstrantima da iskažu svoj stav.

Protesti manjeg obima zabilježeni su u prijestonici Tripoliju, gdje su pristalice Gadafija još uvijek lojalne dugogodišnjem vođi.

Libijski demonstranti, koji su na ulicama od utorka, zahtjevaju socijalne i političke reforme i bolje uslove života, dok Gadafi, međutim, tvrdi da Libijci uživaju u "pravoj" demokratiji
XS
SM
MD
LG