Dostupni linkovi

UN: SAD uložile veto na rezoluciju o Izraelu


SAD su sinoć vetom spriječile Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da zahtjeva od Izraela da obustavi kolonizaciju palestinskih teritorija koja, piše u tom tekstu, sprečava postizanje mira.

Predstavnici ostalih 14 zemalja-članica Savjeta bezbjedosti su glasali za nacrt rezolucije u kojem piše da je "izraelska kolonizacija palestinske teritorije, okupirane od 1967. godine, uključujući istočni Jerusalim, nelegalna i predstavlja prepreku za postizanje pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira".

U nacrtu rezolucije, koja je imala podršku 130 zemalja-članica UN, se "ponavlja zahtjev Izraelu - okupacionoj sili, da odmah i potpuno prestane sve aktivnosti na kolonizaciji okupirane palestinske teritorije".

SAD su nastojale da ubijede Palestince da se ne ide na glasanje o tekstu, već, umjesto toga, da se taj tekst prihvati kao izjava predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti, što ima manju političku snagu.

Palestinski lider Mahmud Abas je juče je tokom razgovora sa državnom tajnicom SAD Hilari Klinton odbacio poziv Vašingtona da odustane od zahtjeva za donošenje rezolucije u Savjetu bezbjednosti, rekao je njegov predstavnik.
XS
SM
MD
LG