Dostupni linkovi

EU sazvala sastanak o pomoći za Bliski istok


EU je uputila pozive vioskim zvaničnicima iz partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija da u srijedu, 23. februara, dođu na razgovore o koordinisanju pomoći regionu Bliskog istoka, izjavile su danas diplomate.

"To je sastanak o koordinisanju pomoći tom regionu, ali nije riječ o donatorskoj konferenciji", izjavio je evropski diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Sastanak je organizovan u vrijeme kada se demonstracije protiv vlasti odvijaju u Bahreinu, Libiji i Jemenu, poslije narodnih ustanaka u Tunisu i Egiptu.

Sastanak je organizovala šef diplomatije EU Ketrin Ešton s ciljem da se razmijene informacije i usaglasi odgovor na nemire koji potresaju region, rekao je drugi diplomata. Ne očekuje se donošenje konkretnih odluka.

Misija SAD pri EU potvrdila je da je dobila poziv za sastanak, ali Vašington tek treba da odluči ko će predstavljati SAD.

Očekuje sa da će sastanku prisustvovati zvaničnici UN, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Moguće je i učešće predstavnika Egipta i Tunisa.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU u nedjelju i ponedjeljak razgovaraće o politici prema regionima sjeverne Afrike i Bliskog istoka, poslije svrgavanja vladara Egipta i Tunisa, koji su imali podršku zapada.

Eštonova će potom otputovati u Egipat, na sastanak sa predstavnicima Vlade, kako bi podržala demokratsku tranziciju zemlje.
XS
SM
MD
LG