Dostupni linkovi

EU: Bugarska i Rumunija još nespremne za šengen prostorRumunija i Bugarska ostvarile su napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije ali još nisu u potpunosti usklađene sa kriterijumima Evropske unije, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Evropska komisija.

Bugarska i Rumunija su primljene u EU 2007. godine uprkos ozbiljnim zamerkama integritetu njihovih pravosudnih sistema, zbog čega je EU uvela strogi nadzor u ovoj oblasti i prati napredak ove dve zemlje u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa.

Komisija će do leta izvršiti novu procenu stanja da bi se videlo da li su Bukurešt i Sofija, koje žele da uđu u bezgranični "šengenski" prostor, nadoknadili propuste.

"Šengenski" prostor obuhvata 25 zemalja EU, tako da 400 miliona stanovnika mozze slobodno da se kreću od Finske do Grčke, ili od Portugala do Poljske, bez pasoša.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku i Nemačku, protive se brzom prijemu Bugarske i Rumunije u "šengenski" prostor zbog slabih rezultata u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
XS
SM
MD
LG