Dostupni linkovi

Sanino u Prištini: Evropske reforme prioritet


Zamenik generalnog direktora Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije, Stefano Sanino, je tokom posete Kosovu razgovarao sa predstavnicima vlade, političkim liderima, predstavnicima civilnog društva i međunarodnim predstavnicima o kosovskom putu ka integraciji u EU.

On je podstakao političke lidere i novu vladu da prihvate evropski program reformi kao prvi kratkoročni, srednjoročni i dugoročni prioritet.

„Radujemo se saradnji sa novom vladom na ostvarivanju evropskih ambicija Kosova. Program EU je detaljan program reforme. Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da, iako teške, te reforme donose stabilnost i prosperitet“, rekao je Sanino.

Naglašavajući da je Evropska komisija i dalje posvećena pomaganju u procesu, on je obećao da će komisija preko raspoložive stručnosti pomoći i budućoj vladi.

Sanino je takođe istakao da Evropska unija očekuje od Kosova i Srbije da se uključe u predstojeći dijalog na pragmatičan i kooperativan način.

Tokom poslednjeg dana posete, Sanino je kazao da je veoma važno da se stvore uslovi za povratak raseljenih lica, a to važi i za sve zemlje u regionu.

„Ono što je takođe važno jeste da oni koji sada žive na Kosovu, i sada mislim na Srbe u severnom delu Kosova, trebaju se osećati da su deo ove države. Nadam se da će nov predsednik, nov premijer učiniti napore kako bi se stvorili uslovi da se Srbi u ovom delu osećaju da su deo ove zemlje“, kazao je Sanino.
XS
SM
MD
LG