Dostupni linkovi

Ban Ki Mun poručio da se nasilje mora zaustaviti


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas na sprovođenje "hrabrih reformi, a ne represije", u vrijeme talasa nemira koji su zahvatili arapske zemlje na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

"Održivi napredak može da uhvati korijenje na mjestima gdje narod ima moć, gdje vlast ima razumijevanja, gdje rast osjećaju svi", rekao je Ban na konferenciji za novinare u sjedištu UN u Njujorku.

On je dodao da je tranzicija inicirana u velikom broju zemalja ili su data obećanja o reformama, te da je od suštinskog značaja da lideri ispune ta obećanja.

Nemiri su se proširili na mnoge države od svrgavanja predsjednika Tunisa prošlog mjeseca i povlačenja egipatskog lidera Hosnija Mubaraka prošle sedmice.

"Izvještaji iz Bahreina duboko brinu.Tamo i bilo gdje drugo nasilje se ne smije koristiti protiv mirnih demonstranata i novinara.Nasilje se mora zaustaviti.Odgovorni za nasilje moraju biti privedeni pravdi "

U sukobima antivladinih demonstrnata i snaga bezbjednosti danas je u Libiji tokom "dana bijesa" poginulo šest osoba, četiri su poginule u Bahreinu kada je vojska upotrebila oklopna vozila za razbijanje demonstracija, a dvije osobe nastradale su u protestima na sjeveru Iraka.
XS
SM
MD
LG