Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada usvojila Akcioni plan


Vlada je danas usvojila Akcioni plan za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije (EK), a finalna verzija izmijenjena je u odnosu na nacrt tog dokumenta, saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

Akcioni plan sadrži mjere za ispunjenje sedam uslova EK za otpočinjenje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Roćen je, nakon sjednice Vlade, objasnio da je, u Akcioni plan integrisan plan Skupštine Crne Gore za jačanjem njene zakonodavne i kontrolne funkcije.

On je kazao da je, što se tiče medija, prioritet ostao isti – unaprijeđenje medijskih sloboda i usklađivanje sa praksom Evropskog suda.

»Kao mjera u nacrtu je bila predviđena izmjena Krivičnog zakonika u pravcu dalje dekriminalizacije klevete, a sada je ostao isti prioritet i vrlo decidno se kaže izmjena i dopuna Zakonika, dekriminalizacija klevete«, naveo je Roćen.

Kao mjera se navodi i prihvatanje preporuka Greko inicijative, kao i prihvatanje prakse Evropskog suda za ljudska prava u pogledu visine naknadne i nenaknadne štete zbog povrede časti i ugleda učinjene putem medija.

»Uvrštena je i još jedna mjera – izvještaj o istragama i nasilju protiv novinara, procesuirani slučajevi, status predmeta u postupku, predlog mjera. To nije bilo sadržano u prvobitnoj verziji«, naveo je Roćen.

U finalnoj verziji dokumenta definisano je oko 30 prioriteta, a jasno su definisane mjere i indiktatori mjerljivosti.

Roćen je objasnio da će prvi izvještaj o učinku biti usvojen u maju i dostavljen EK, a drugi početkom septembra ove godine.
XS
SM
MD
LG