Dostupni linkovi

Dežer poručio da Vlada Srbije mora da radi brzo


Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer rekao da je odluka o rekonstrukciji Vlade suverena odluka države Srbije, ali da Vlada mora brzo da radi, jer je ostalo malo vremena do 12. oktobra za pripremu mišljenja za status kandidata Srbije u Uniji.

"Nadam se da će ljudi na novim ministarskim mjestima, i ako bude nove reorganizacije u administraciji, raditi brzo, tako da ćemo imati brzu implementaciju Akcionog plana koji je Vlada nedavno usvojila", rekao je Dežer za Radio-televiziju Srbije /RTS/.

Dežer je naveo da su reforme jedna stvar, a njihova primjena sasvim druga i naglasio da je obaveza Delegacije EU da provjerava tačnost i preciznost reformskog procesa u Srbiji.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević najavila je da će prva ekspertska misija EU, koja će provjeravati stepen ostvarenosti reformi u Srbiji, doputovati u Beograd 21. februara.

Ta ekspertska grupa će posmatrati stanje u pravosuđu, policiji i na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ekspertske misije Evropske komisije, koje će, počev od kraja februara, u više navrata posjetiti Beograd, provjeravaće na terenu dokle je Srbija stigla u ispunjavanju kriterijuma u tri ključna domena - vladavini prava i pravosuđu, funkcionisanju nezavisnih regulatornih tijela, kao i ljudskih prava i zaštiti manjina.
XS
SM
MD
LG