Dostupni linkovi

Teheran otkazao prolazak brodova kroz Suec


Dva iranska vojna broda otkazali su zahtjeve za prolazak kroz Suecki kanal, nakon što je Izrael izrazio zabrinutost zbog tih planova, izjavio je danas egipatski zvaničnik iz službe Sueckog kanala.

Prema njegovim riječima, nije dat razlog zbog povlačenja zahtjeva.Zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan jer nije ovlašten za razgovor sa medijima, takođe je izjavio da nije poznato da li vojni brodovi namjeravaju da kasnije prođu kroz kanal.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Librerman rekao je juče da će Iran prvi put nakon nekoliko godina kroz Suecki kanal poslati dva vojna broda i nazvao je te planove "provokacijom".

Egipatski zvaničnik je rekao da je riječ o dva vojna broda, i to fregata "Alvand" i transportni "Kark", te da su bili na putu ka Siriji. On je dodao da su vojni brodovi trenutno u oblasti nedaleko od saudijske luke na Crvenom moru Džida.

Egipatska novinska agencija MENA prenijela je izjavu zvaničnika Ahmeda al Manahlija, koji je negirao da je uprava kanala dobila bilo kakav zahtjev iranskih vojnih brodova za prolazak kanalom.

Brodovi, koji namjeravaju da prođu kroz Suecki kanal, moraju da 24 časa ranije o tome obavijeste administraciju kanala.Samo brodovima koji ne ispunjavaju bezbjednosne standarde zabranjen je prolaz kroz kanal.

U slučaju vojnih brodova potrebno je unaprijed izdato odobrenje egipatskih Ministarstava odbrane i inostranih poslova i veoma rijetko bivaju otkazani.
XS
SM
MD
LG