Dostupni linkovi

Ekshumacija prije DNK problem pri pronalaženju nestalih u BIH


Predsjednik Međunarodne komisije za nestala lica Ketrin Bomberger rekla je da je problem traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini to što je veliki broj posmrtnih ostataka ekshumiran i identifikovan prije nego što je DNK analiza ušla u upotrebu.

Bombergerova je nakon sastanka sa predsjednikom Komisije Srbije za nestala lica Veljkom Odalovićem izjavila da je taj problem sličan problemu na Kosovu gdje u mrtvačnici u Prištini ima 400 neidentifikovanih tijela gdje ne postoji podudaranje uzoraka.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Bombergerova je rekla da u mrtvačnicama u Nevesinju, Lukavici i Banjaluci postoji 500 takvih tijela kod kojih nema podudaranja uzoraka dok u području Krajine postoji od 700 do 800 takvih posmrtnih ostataka.

Ona je navela da je u kasnijim slučajevima identifikacija posmrtnih ostataka korištena DNK metoda koja je dala odgovore u nekim identifikacijama.

Prema njenim riječima, u BiH učinjen određeni pomak koji vodi bliže rješavanju problema nestalih nakon što je tužilaštvo BiH donijelo odluku da se razmotri gdje je problem sa posmrtnim ostatcima za koje ne postoji podudaranje.
XS
SM
MD
LG