Dostupni linkovi

Na istoku Libije nekoliko žrtava kaže opozicija


Više ljudi je poginulo i ranjeno u gradu Al Baidi, na istoku Libije, u sukobima policije i učesnika antivladinih protesta, saopšteno je danas na sajtovima libijskih opozicionih partija i nevladinih organizacija koje deluju u inostranstvu.

Podaci o žrtvama se, međutim, razlikuju.

"Policija je koristeći prave metke rastjerala demonstrante u Al Baidi i tada je poginulo četvoro ljudi, a više njih je povrijeđeno", kaže se u saopštenju organiziacije za zaštitu ljudskih prava Libya Watch čije je sjedište u Londonu.

Prema navodima libijske organizacije Human Right Solidarity u Ženevi, koja se poziva na izjave svjedoka, na demonstracijama u tom gradu poginulo je 13 ljudi, a nekoliko desetina je ranjeno.

Antivladini protesti inspirisani događajima u Egiptu i Tunisu počeli su prije nekoliko dana u više gradova u Libiji, među kojima je i Bengazi, gdje je povrijeđeno 38 ljudi.

Međunarodna organizacija Amnesti international , zvanični London i Evropska unija apelovali su sinoć na Libiju da izbjegne svaki oblik nasilja, a SAD su vlastima te zemlje savjetovale da preduzmu potrebne mjere "kako bi odgovorile težnjama, potrebama i nadama svog naroda".

Poslije antivladibnih protesta, širom Libije organzovani su i skupovi u znak podrške predsjednku te zemlje, Muameru Gadafiju.
XS
SM
MD
LG