Dostupni linkovi

Američki zvaničnici poručili da Skoplje i Atina sami treba da riješe spor


Amerika smatra da Skoplje i Atina treba sami da riješe spor u vezi sa nazivom države Makedonije, a ne da to čini neko sa strane, poručili su američki potpredsjednik Džozef Bajden i državni sekretar Hilari Klinton tokom razgovora sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

Gruevski je u Vašingotnu, gdje boravi u dvodnevnoj posjeti, rekao da je njegova Vlada spremna da riješi problem.

"Fokusirani smo na iznalaženje rješenja", naglasio je Gruevski, prenose skopski mediji.

Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga. Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjana Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija - Skoplje.

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Makedoniju je pod ustavnim imenom priznalo više od 126 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje. Sve republike bivše Jugoslavije, a sada države, Makedoniju su priznale pod njenim ustavnim imenom.
XS
SM
MD
LG