Dostupni linkovi

Holandija: Zaplijenjeno 350 kilograma hašiša


Oko 350 kilograma hašiša, više miliona evra i desetak komada oružja zaplijenjeno je u gradu Breda, na jugu Holandije, u okviru akcije protiv ilegalnog uzgajanja kanabisa, saopštilo je danas tužilaštvo u tom gradu.

"Droga, oružje i novac otkriveni su u utorak u magacinu jedne prodavnice koja prodaje materijal za uzgajanje kanabisa kod kuće", rekla je Martin Pilar, portparol tužilaštva u Bredi.

Ona je dodala da su prodavnice legalne.

"U teoriji, u njima ne bi trebalo da nalazimo kanabis, ali u praksi često viđamo da su prodavnice povezane sa organizovanim kriminalom", dodala je Martin Pilar.

Na licu mjesta uhapšena su trojica muškaraca od 28, 37 i 38 godina i određen im je pritvor. Kako je navela Pilarova, zaplijenjeno je i pet kilograma kokaina.

U provinciji Brabant, koja se graniči sa Belgijom, u utorak je pokrenuta velika policijska akcija. Ovaj region, u kome se nalazi najveći broj ilegalnih plantaža kanabisa u Holandiji, suočen je sa talasom nasilja koje je povezano s trgovinom narkoticima.

Uklonjeno je 19 plantaža, uhapšeno 14 ljudi i provjereno 16 prodavnica u gradovima Tilburg, Breda i Helmond, saopštile su lokalne vlasti.

Posjedovanje, korišćenje i prodaja manje od pet grama kanabisa u oko 670 kafića u Holandiji dozvoljeno je od 1976. godine, dok su uzgajanje i prodaja na veliko zabranjeni i pod kontrolom su kriminalnih grupa.
XS
SM
MD
LG