Dostupni linkovi

Jeremić zatražio istragu UN o navodima o trgovini organima


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je u sredu od Saveta bezbednosti UN osnivanje ad hok mehanizma koji bi istražio navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Na sednici SB UN na kojoj je razmatran redovan izveštaj o Kosovu, Jeremić je rekao da je tako postupano i u svim prethodnim slučajevima koji su se ticali ratnih zločina na Balkanu, bez obzira kojoj strani su pripadali počinioci zločina i na njihovu političku ulogu.

"Stav Srbije je da je rešenje u pokretanju ad hok istražnog mehanizma koji bi formirao Savet bezbednosti i koji bi bio odgovoran Savetu", rekao je Jeremić. On je naglasio da se jedino kroz aktivnost Saveta bezbednosti UN mogu sprečiti dupli standardi.

Jeremić je rekao da je Beograd snažno posvećen dijalogu sa Prištinom, uprkos njegovom odlaganju i dodao da su pregovori dobra prilika za rešavanje svih nagomilanih problema.

"Srbija je prošle jeseni saopštila da je spremna na dijalog. Mi i dalje čekamo na Prištinu i nadamo se da će i oni uskoro biti spremni", rekao je Jeremić i dodao da će pregovori doprineti uspostavljanju mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu.
XS
SM
MD
LG