Dostupni linkovi

Klinton se založila za slobodu interneta


Poslije izuzetno burnih mjesec dana u arapskim zamljama, Tunisu, Egiptu, Jemenu, Jordanu, Bahreinu i tokom najnovijeg obračuna iranske vlade sa opozicionim liderima u toj zemlji, vlada SAD je saopštila da će ove godine odvojiti 25 miliona dolara kao pomoć disidentima u zemljama, čije režime Vašington smatra autokratskim da bi im pomogla da se odupru represiji tamošnjih vlasti.

Američki državni sekretar Hilari Klinton istakla je, predstavljajući ovu odluku, da SAD pružaju tehnološka sredstva i obuku "digitalnim aktivistima" kako bi uspjeli da ostanu "korak ispred svojih cenzora".

Prema njenim riječima, društvene mreže na internetu, kao što su "Twitter" i "Facebook" , omogućavaju da se čuje šta želi narod i da se taj novi oblik komuniciranja više ne može zaustaviti.

"Postavljanje prepreka u pokušaju da se izmijeni realnost novih komunikacija ima i svoju cijenu - moralnu, političku i ekonomsku. Neke zemlje će moći da podnesu tu cijenu neko vrijeme, ali mi vjerujemo da je ograničavanje novih komunikacija neodrživo na duži rok. Zemlje koje kažu da su `otvorene za biznis` ali zatvorene za slobodu izražavanja, moraće da plate cijenu kroz: mogućnosti koje će im biti dostupne, svoj obrazovni sistem, političku stabilnost, društvenu pokretljivost i ekonomski potencijal", istakla je Klintonova, prenosi BBC.
XS
SM
MD
LG