Dostupni linkovi

Evropski parlamentarac poručio da za Hrvatsku nema mjesta u EU


Član Evropskog parlamenta Džefri van Orden smatra da Hrvatska, koja je decenijama bila plodno tlo za organizovani kriminal i korupciju na najvišem političkom nivou, nema šta da radi u Evropskoj uniji /EU/.

Van Orden se u govoru pred plenumom Evropskog parlamenta u Strazburu, do koga je došao hrvatski portal "Indeks", direktno okomio na vladu Jadranke Kosor, optuživši premijerku i njen kabinet da izbjegavaju važne pravosudne reforme i obračun s korupcijom. Van Orden se dotakao cenzure u hrvatskim medijima, što Evropa očito doživljava kao vrlo ozbiljan problem.

"Bilo bi žalosno da pristupni proces postane samo formalnost, koja zavisi isključivo o subjektivnom političkom hiru. Tako bi se postavio vrlo loš primjer i za druge zemlje koje se kandiduju za članstvo, kao i za postojeće članice, a i ozbiljno bi se doveo u pitanje međunarodni kredibilitet EU", rekao je Van Orden, koji u Evropskom parlamentu predstavlja Konzervativnu stranku britanskog premijera Dejvida Kameruna.

Van Orden se u govoru dotakao najviših zvaničnika optuženih za korupciju - Ive Sanadera, Berislava Rončevića i Damira Polančeca.

"Neki ovo možda gledaju kao dokaz antikorupcijske borbe u Hrvatskoj - ali ove činjenice zapravo samo ukazuju na dubinu oboljenja s kojim se Vlada jedva pozabavila", kaže Van Orden, koji tvrdi da se ne može govoriti o bilo kakvim rezultatima antikorupcijske borbe, sve dok sudovi ne počnu donositi pravosnažne presude.
XS
SM
MD
LG