Dostupni linkovi

Jeremić će u UN zatražiti istragu o trgovini organima


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je da će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN zvanično zatražiti da to tijelo pokrene istražni mehanizam kojim bi se ispitali navodi iz izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Šef diplomtije Srbije je naveo da se mora omogućiti da taj istražni mehanizam ima kapacitet da zaštiti svjedoke.

"Svi ratni zločini počinjeni tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji su do sada bili istraživani kroz mandat Savjeta bezbjednosti UN i Savjet je bio izvještavan o nalazima tih istraga. Ne smije biti drugačije ni u ovoj slučaju", naglasio je Jeremić.

Naglasio je da Euleks ne može da vodi istragu sam, jer nema teritorijalnu jurisdikciju nad svim zemljama gdje bi trebalo da se istražuje ovaj slučaj, već ima mandat samo na Kosovu.

Jeremić je rekao da je diplomatija Srbije u prethodnih nekoliko dana i sedmica imala intenzivne konsultacije sa svim zemljama članicama Savjeta bezbjednosti UN, radi ostvarivanja što je šire podrške toj inicijativi na sjednici.

Kako je reakon današnja sjednica samo je početak razgovora u okviru Savjeta bezbjednosti i poručio da će Srbija nastaviti da insistira na pokretanju kredibilne međunarodne istrage sa mandatom SB UN.
XS
SM
MD
LG