Dostupni linkovi

Rusija se povlači iz naftovoda sa Bugarskom i Grčkom


Rusi planiraju da se povuku iz projekta izgradnje naftovoda "Burgas-Aleksandropolis", javili su bugarski mediji pozivajući se ruski dnevnik "Vedomosti".

Ruske kompanije "Transnjeft", "Rosnjeft" i "Gazpromnjeft" o namjeri da odustanu od finansiranja trebalo bi danas da obavijeste nadzorni odbor i skupštinu akcionara "Trans-Balkan Pajplajna" na sastanku u Rimu,

Sporazum o izgradnji naftovoda "Burgas-Aleksandropolis" potpisali su 15. marta 2007. godine Rusija, Grčka i Bugarska. Cjevovod je trebalo da počne sa radom 2011. godine, a izgradnja još nije započela.

Bugarska vlada, koja je došla na vlast 2009. godine, izrazila je sumnju u pogledu ekološke bezbjednosti projekta i obustavila njegovo finansiranje.Krajem 2010. bugarska strana nije ispunila finansijske obaveze od šest miliona eura, a njen primjer pratila je i Grčka, tako da je Rusija jedina zemlja koja je nastavila finansiranje projekta.

Projekat predviđa isporuku nafte do terminale u Sredozemnom moru, zobilazeći turski Bosfor i Dardanele.Naftovod dužine 285 kilometara trebalo bi godišnje da propušta od 35 do 50 miliona tona sirove.
XS
SM
MD
LG