Dostupni linkovi

Talas demonstracija se širi Jemenom, Iranom, Libijom, Bahreinom


Demonstracije protiv aktuelnih režima, inspirisane smjenama vlasti u Tunisu i Egiptu, potresaju Jemen, Iran, Libiju i Bahrein.

Vlada Jemena poslala je na ulice glavnog grada 2.000 policajaca, s namjerom da uguši demonstracije na kojima se traži da predsjednik države Ali Abdulah Saleh ode sa funkcije posle 32 godine vladavine.

Policajci, i uniformisani i oni u civilu, pucali su u vazduh kako bi spriječili hiljade studenata sa Univerziteta u Sani da se pridruže drugim demonstrantima u gradu.
U sukobima sa snagama reda najmanje četiri demonstranta su povrijeđena, kažu očevici.

Protesti na ulicama Sane održavaju se šesti dan za redom, a demonstranti traže političke reforme i odlazak predsednika Saleha, koji održava savezničke odnose sa SAD u borbi protiv Al Kaide na Arapskom poluostrvu.

U Iranu su se sukobili predstavnici opozicije s pristalicama vlasti na sahrani jednog od žrtava antivladinih protesta u Iranu. U Libiji je 14 osoba povređeno u skuobima demonstaranata i libijskih snaga bezbjednosti u Bengaziju tokom noći, izvijestio je danas libijski dnevnik "Kurina".

Demonstranti na centralnom gradskom trgu u bahreinskoj prestonici Manami treći dan zaredom protestuju, tražeći korjenite političke reforme u zemlji.

Hiljade demonstranata provele su noć u šatorima koje su postavili na trgu, a neki od njih su se rano jutros pridružili povorci ljudi koji su krenuli da isprate demonstranta koji je dan ranije poginuo u sukobima sa policijom, javio je AP.

Do sada su ubijena dva šiitska demonstanta, a bahreinski minstar unutrašnjih poslova, šeik Rašid bin Abdulah al-Kalifa sinoć je rekao da su policajci odgovorni za njihovo ubistvo uhapšeni i da će protiv njih biti pokrenuta istraga.
XS
SM
MD
LG