Dostupni linkovi

Turska:Mladić se zapalio u znak protesta


Sedamnaestogodišnji Kurd zapalio se u Dijarbakiru, gradu na jugoistoku Turske u kome uglavnom živi kurdsko stanovništvo, tražeći oslobađanje kurdskog pobunjenika Abdulaha Odžalana, saopštili su danas izvori bliski istrazi.

Ugljenisano tijelo mladića pronađeno je u ponedjeljak uveče na obalama rijeke Eufrat. U pismu koje je pronađeno objašnjava da ovim gestom traži oslobađanje bivše osnivača Radničke partije Kurdistana.

Policija je provela istragu kako bi proverila da je riječ o samoubistvu sa političkim karakterom ili je riječ o ubistvu.

Abdulah Odžalan služi kaznu doživotnog zatvora na sjeverozapadu Turske od 15. februara 1999. godine.Dvanaestogodišnjica hapšenja vođe Kurda juče je obilježena bacanjem kamenica i molotovljevih koktela širom Turske.

Kurdski demonstranti sukobili su se sa policijom tokom protesta u 12 gradova širom Turske, zbog čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove, a najmanje 30 učesnika protesta je pritvoreno, prenela je agencija AP.

Prema izvještaju agencije AFP, privedeno je oko 100 kurdskih demonstranata u više gradova.

Lider Radničke partije Kurdistana Odžalan uhvaćen je u Keniji 1999. godine i vraćen u Tursku, gde je osuđen na smrt zbog izdaje, ali je presuda kasnije preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu, pošto je Turska ukinula smrtnu kaznu u cilju usklađivanja sa standardima Evropske unije.

Radnička partija Kurdistana se bori za autonomnu državu Kurda od 1984. godine, a Turska, EU, NATO, Ujedinjene nacije i SAD su tu partiju proglasile terorističkom organizacijom
XS
SM
MD
LG