Dostupni linkovi

Kad se hrabrost plaća zatvorom...


Grigory Chekalin
Grigory Chekalin

Kad se hrabrost plaća zatvorom!

Sad će se opet moji kritičari nauživati što sam ponovo dotakao Rusiju. Ali, kako kao novinar da ne ukažem na ponašanje vlasti koja koristi čistu silu da zaštiti svoj privatni interes?

Evo nekoliko primjera, počev od najnovijeg.

Primjer prvi: Natalya Vasilyeva koja radi kao pomoćnik sudije Viktor Danilkina koji je proglasio krivim Mikhaila Khodorkovskog na sudjenju u prosincu prošle godine je dala intervju portalu www.gazeta.ru. U tom je intervjuu izjavila da je svima jasno kako je sudjenje bilo namješteno, da presuda nema veze sa činjenicama, da je sudija bio pod velikim pritiskom ¨odozgo¨ i tako dalje. Sad se sva sila novinara uputila da je nadje ali je Natalya Vasilyeva – nestala. U samom sudu, gdje radi, kažu da je na odmoru.

Anastasia Volochkova

Primjer drugi: Savjest je proradila i kod Anastasie Volochkove, poznate ruske balerine, i autora jednog TV programa koja je u u intervjuu za naš radio izjavila da je bila prevarena kada je 2005-e potpisala pismo podrške Putinu, a osudila Khodorkovskog. Prvi kanal je odmah njen šou –otkazao.

Primjer treći: Aleksei Dymovsky je poznat pod nazivom ¨you tube cup¨ jer se pojavio u svojoj policijskoj uniformi, govorio otvoreno o korupciji u policiji u svom gradu Novorossiisku. Šta se njemu dogodilo? Optužen je i osudjen, te smješten u zatvor, kod onih istih policajaca koje je optuživao za korupciju!

Aleksei Dymovsky

Primjer četvrti: Mikhail Yeseyev je istražilac u gradu Ukhta, na sjeverozapadu Rusije. Optužio je policiju da je podmetnula požar u studenom 2009-e. Uhapšen je, osudjen i zatvoren. Sada ga u zatvoru ¨čuva¨ ta ista policija!

Primjer peti: Zamjenik tužioca u istom gradiću, Grigoriy Chekalin, je dao sličnu izjavu o podmetanju požara u istom slučaju. Obratio se predsjedniku Medvedevu 2009-e. Rezultat: osudjen na godinu i po dana zatvora!

Primjera dosta ali su valjda i ovi dovoljni.

Hrabrost se u Rusiji plaća zatvorom.

XS
SM
MD
LG