Dostupni linkovi

Saeb Erekat podnio ostavku


Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat podnio je danas ostavku nakon što je veb sajt "Vikiliks" objavio tajne dokumente u vezi sa mirovnim pregovorima sa Izraelom.

Saeb Erakat je potvrdio Frans presu da se povlači iz palestinskog "pregovaračkog odbora", što je ranije najavio sekretar izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije /PLO/ Jaser Abed Rabo.

On je pojasnio svoju ostavku "preuzimanjem odgovornosti za krađu dokumenata iz njegovog kabineta", koji su po njegovom mišljenju namjerno "falsifikovani".

Stotine povjerljivih dokumenata, koje je veb sajt "Vikiliks" proslijedio Al džaziri i britanskom "Gardijanu", pokazuju da su palestinski pregovarači 2008. godine bili spremni na velike ustupke u vezi s istočnim Jerusalimom i sudbinom izbjeglica.

Riječ je o dokumentima koje je objavila televizija Al džazira, sa sjedištem u Kataru, koja od 1999. godine prati mirovne pregovore prekinute već nekoliko mjeseci.

Prošlog mjeseca Erekat je optužio Al džaziru da učestvuje u kampanji za zbacivanje Palestinske uprave nakon što je ova televizija počela da objavljuje tajne depeše poznate kao "Palestinski dokumenti".
XS
SM
MD
LG