Dostupni linkovi

Protesti i u Sani, studenti traže ostavku Saleha


Hiljade mladih okupilo se danas u centru Sane, prijestonici Jemena, tražeći odlazak s vlasti šefa države Alija Abdulaha Saleha, javlja AFP sa lica mesta.

"Posle Mubaraka, red je na Alija", skandiralo je oko 4.000 demonstranata, uglavnom studenata koji su prošetali od univerziteta do centra grada. Oni su uzvikivali i "Odlazi, odlazi, Ali!", zatim "Narod želi da režim padne" i "Jemenska revolucija poslije one u
Egiptu".

Studenti su stigli do trga Tahrir, gdje se uobičajeno održavaju narodni protesti i na kome su već bile okupljene pristalice vladajuće partije Opšti narodni kongres opremljene palicama. Oni su uspjeli da rastjeraju studente, bez direktne konfrontacije između dvije grupe.

Na trgu su postavljeni šatori kako bi se, prema navodima članova vladajuće stranke, spriječilo da se opozicija tu instalira. Prema navodima AFP-a, na trgu je bilo oko 10.000 pristalica vladajuće stranke.

Saleh je na vlasti već 32 godine i pored libijskog lidera Moamera Gadafija i sada svrgnutog Mubaraka jedan je od arapskih lidera sa najdužim stažem.
XS
SM
MD
LG