Dostupni linkovi

Sarajevo: Vještak Zečević uhapšen po nalogu Haga


Profesor sarajevskog Mašinskog fakulteta i vještak Berko Zečević uhapšen je u Sarajevu po nalogu Haškog tribunala, jer nije htio da se odazove pozivu za svjedočenje u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Zečevića je juče u 7.00 časova u stanu u Sarajevu uhapsila Sudska policija Suda BiH.

Iz Suda BiH pojašnjavaju da je Zečević uhapšen jer se nije odazvao pozivu Haškog tribunala za svjedočenje što se smatra nepoštivanjem pravila ovog suda, te mu je danas određen pritvor do izručenja u Hag.

Njegov advokat po službenoj dužnosti Duško Tomić rekao je Srni da je Haški tribunal zatražio od Tužilaštva BiH da se njegov branjenik stavi u pritvor, koji će trajati prinudno do isporučenja Haškom tribunalu, gdje bi u predmetu protiv Karadžića trebalo da svjedoči kao vještak u vezi sa ratnim dešavanjima na sarajevskoj pijaci Markale.

On je dodao da je Zečević odbio da vještači pred Haškim tribunalom, jer je to činio više puta, a i zdravstveno stanje mu ne dozvoljava da dugotrajno elaborira događaje na Markalama.

"Haški tribunal od njega traži da svjedoči pet dana pred odbranom i tužilaštvom u predmetu `Karadžić`", kaže Tomić, dodavši da se njegov branjenik posljednjih godinu dana liječi te da se, kako kaže, ne osjeća zdravstveno sposobnim za dugotrajno svjedočenje.

Balistički vještak Berko Zečević prisustvovao je 5. februara na skupu povodom obilježavanja godišnjice staradnja na Markalama. On je tada rekao da o Markalama "ima više istina i da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama".

Zečević je svjedočio na suđenjima nekadašnjem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i generalu vojske RS Stanislavu Galiću u Haškom tribunalu.
XS
SM
MD
LG