Dostupni linkovi

Pritisneš "enter" i izadje - auto!


Pritisneš ¨enter¨ i izadje – auto

Jednom su dami dolazili gosti ali joj je muž slomio jedan tanjir iz servisa. Umjesto svadje i nervoze on je otišao u radnu sobu, otvorio fajl sa tim tanjirom, pritisnuo ¨enter¨ i – pola sata kasnije tanjir je bio gotov!

Ako mislite da je ovo budućnost – varate se, to je sadašnjost!

Kompjuter kod

Naime, čitav niz kompanija na svijetu već PROIZVODI, ne razmišlja, nego proizvodi razne stvari pritiskom na tipku kompjutera. Naime, trodimenzionalni programi koje su donedavno najviše koristili dizajneri, dobili su brata blizanca – trodimenzionalni printer.

On sadrži razne nivoe raznih materijala u sastavu prašine na nekoliko nivoa, kao i ljepilo koje se ispušta u tankim kapljicama ili fokusiranim snopovima.

Za sada je već moguće štampati sve što je napravljeno od plastike, smole ili metala.

U istraživanju koje je ovog vikenda objavio londonski ¨The Economist¨ se otkriva da, naprimjer, fabrika ¨Filton¨ u Engleskoj već na takav načinj proizvode elemente za kontriolu vjetra u tunelima i trenutno radi na projektu štampanja krila aviona!! Američka kompanija, ¨Digital Forming¨ nudi servis uz koji potrošači mogu sami sebi prilagoditi telefon koji se zatim odštampa! ¨Shapeways¨iz New Yorka na tržište mjesečno plasira 10.000 proizvoda od čelika, plastike i pijeska! ¨EOS¨ iz Njemačke kaže da već printaju dijelove za automobile i avione. Zubari mogu da tiskaju 450 zubnih navlaka DNEVNO i to po jednom jedinom printeru. Oni kao i ¨Stratasys¨iz Minneapolisa već printaju dijelove svojih trodimenzionalnih printera. ¨Stratasys¨ trenutno radi na projektu štampanja karoserije automobila!!??

Eksperimentalna mašina za proizvodnju ljudskih organa u Japanu

Na sveučilištu Massachuttes, u SAD, postdiplomac Peter Schmitt, je uspio da odštampa zidni sat svoga djeda koji sada posve normalno otkucava na njegovom zidu!

Naučnik Terry Wohlers, koji se specijalizirao za ovu oblast istraživanje tvrdi da već 20% vremena trodimenzionalni štampači proizvode razne proizvode i očekuje da će čak 50% vremena u 2020-oj godini ovi printeri potrošiti na tiskanje raznih proizvoda.

Cijena? Već sada koštaju manje nego što je laserski printer koštao 1985-e godine!

Posljedice ove trodimenzionalne tehnologije su nesagledive. Kao što se nije znalo, analizira ¨The Economist¨, kakve će posljedice imati prva proizvedena mašina za štampanje 1450-e godine, ili prva parna mašina 300 godina kasnije, prvi transistor 500 godina kasnije i tako dalje – nije posve jasno ni kakve će sve posljedice imati novi trodimenzionalni štampači.

Trodimenzionalni SONY-jev laptap

Nestaće čitave fabričke linije i industrije, stvoriće se nove, vrijeme koje imamo koristićemo drugačije, život će se produžiti, količina smeća će se drastično smanjiti, letićemo neuporedivo brže u neuporedivo lakšim avionima…ne smijem ni pomisliti kakve sve promjene čekaju ljudska bića. Razviće se mašta do neslućenih razmjera, najmaštovitiji će biti najuspješniji.

Više nećeš znati šta je stvarno, a šta tek odštampano.

I priznajem, ako me neko kritizira, ova tema ništa sa mojim blogom na temu Balkana. Jedino razmišljam kako ćemo se, naprimjer, dogovoriti da li je onaj tanjir sa početka priče albanski, bošnjački, crnogorski, hrvatski, makedonski, srpski ili će ipak biti – slovenački.

I sve to dok svijet bude jurio na trodimenzionalnoj tehnologiji, a mi se budemo svadjali je li Nikola Tesla srpski genije zato što je Srbin po nacionalnosti ili hrvatski genije, zato što je rodjen u Hrvatskoj i tamo sazrijevao.

XS
SM
MD
LG