Dostupni linkovi

ICTY traži odgovore od Vlade Hrvatske



Sudsko veće Haškog suda u predmetu "Stanišic i Župljanin" uputilo je "poziv Vladi Republike Hrvatske" da u roku od 15 dana odgovori na zahtev obrane u tom predmetu koja traži uvid u registar hrvatskih branitelja ili da joj dostavi tražene podatke, objavio je u petak Haški sud.

Odbrana bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, kome se u Hagu sudi za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima zatražila je 7. februara od Suda da izda obvezujući nalog kojim će od Hrvatske zatražiti dostavljanje "službenih podataka o hrvatskim braniteljima iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata".

Stanišićevi branitelji u obrazloženju zahteva naveli su da su na internet stranici www.registarbranitelja.com pronašli imena nekih civilnih žrtava navedenih u dodatku haške optužnice protiv Stanišića.

"Neke od navodnih civilnih žrtava navedenih u dodatku optužnice takođe se pojavljuju u registru imena hrvatskih branitelja kao pripadnici oružanih snaga RH u vreme na koje se odnosi optužnica i u vreme njihovog navodnog nestanka", navodi se u podnesku Stanišićeve odbrane.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske odgovorilo je u julu 2010. da kako podaci objavljeni na ovoj internet stranici nisu verodostojni o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata
XS
SM
MD
LG