Dostupni linkovi

Ispitan ratni ministar VekićŽupanijsko tužilaštvo u Osijeku ispitalo je ratnog ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića zbog ratnih zločina nad Srbima za vreme njegovog mandata 1991.

Vekić je za Večernji list potvrdio da je bio na dvosatnom informativnom razgovoru zbog navodnog ratnog zločina počinjenog na području Vukovara, ali se ne zna da li je na razgovor pozvan kao osumnjičeni ili kao svedok.

On je ispitan nakon što su Amnesti internešenel i Inicijativa mladih za ljudska prava objavili da je bivši hrvatski ministar umešan u ratne zločine, odnosno da je, kako tvrde te organizacije, zataškavao zločine koje je u Vukovaru počinio Tomislav Merčep, bivši komandant jedinice hrvatskog MUP-a.

U međuvremenu, Amnesti internešenel upozorava da su ljudi koji su voljni da svedoče o ratnim zločinima u Hrvatskoj izloženi pretnjama, nasilju, pa čak i ubistvima.

Ta organizacija tvrdi da je nekoliko stotina optuženih za ratne zločine u Hrvatskoj i dalje nekažnjeno.

Marek Marčinski, istražitelj AI za Hrvatsku ističe da je nerešeno 700 predmeta, jer se godišnje u proseku pokreće 18 procesa zbog ratnog zločina u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG