Dostupni linkovi

Hag:Tužilaštvo traži 220 godina zatvora za Prlića i druge


Haško tužiteljstvo zatražilo je danas na kraju svojih završnih riječi da se šestorica političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, optuženih za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH, proglase krivim i da im se izreknu kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.

"Čujete li glasove? - Glasove žrtava", upitao je predmetni tužitelj Kenneth Scott sudsko vijeće, zatraživši da se bivše čelnike samoproglašene HR Herceg Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, te zapovjednike HVO-a, generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića osudi na 40 godina zatvora, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića na 35 godina, te šefa ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 25 godina zatvora.

"Ovo je vaša najbolja prigoda da kažete nikad više. Nećemo ovo tolerirati", rekao je Skot, poručivši sucima da ovaj sud ima moć da se "žrtvama učini pravda".

Bivši čelnici "Herceg Bosne" optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru "udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj".
Obrana šestorice bosanskih Hrvata će idućega tjedna početi izvoditi završne riječ
XS
SM
MD
LG