Dostupni linkovi

Kacin: Vlast u Makedoniji odugovlači pregovore s EU


Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin je na današnjoj sjednici odbora EP za vanjsku politiku o raspravi o Izvještaju o napretku Makedonije u 2010. godini Zorana Thalera pozvao makedonske političke lidere da podstaknu proces proširenja tako što će poslati ohrabrujuće vijesti iz jugoistočne Evrope.

"Makedonija je mlada zemlja sa mladim političarima, ali oni bi se trebali u drugom mandatu zapitati zašto već 6. godina teče bez datuma za otvaranje pregovora."

Neophodne su pozitivne promjene i više dijaloga, jer u multikulturnom, multi-nacionalnom i multi-konfesionalnom društvu dijalog i uzajamno poštovanje su jedini način prevladavanje nepovjerenja i blokada.

"U posljednjih nekoliko godina, politička elita je izgradila nepotrebni ideološki zid između građana i susjeda, zid koji se zove Aleksandar Makedonski, koji je truje atmosferu i spriječava realan pogled na sadašnju situaciju i budućnost zemlje. Makedonska vladajuća politika i dalje sanja, život teče po svom i mimo njih. Vrijeme je da se vladajuća VMRO-DPMNE koalicija konačno probudi, zaustavi napade po svima i prestane sa izmišljanjem neprijatelja koji to nisu.

U EU želimo pomoći toj zemlji na putu ka EU, i potrebna nam je njihova suradnja i aktivna pomoć", rekao je Kacin.
XS
SM
MD
LG