Dostupni linkovi

Inzko: Rasprave o trećem entitetu su gubitak vremena


Hrvati su konstitutivan narod u BiH i imaju ista prava kao i drugi narodi. Vjerovatno će imati predsjedavajućeg Vijeća ministara u BiH, možda će opet imati predsjednika Federacije BiH, imaju trećinu ministarstava, ali naravno, kod nekih se ljudi, s obzirom da nemaju treći entitet, javlja osjećaj da nisu ravnopravni, mada ni Bošnjaci nemaju svoj entitet, prokomentirao je danas novinarima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko položaj i navodnu ugroženost Hrvata u BiH koju nekoliko nevladinih organizacija pokušava istaći kroz potpisivanje peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH".

Inzko je istaknuo da treba strpljivo raditi na ravnopravnosti svih naroda u BiH i stvarati klimu dobrodošlice za sviju. Poslije formiranja vlada, kazao je, trebamo biti kreativniji i vidjeti gdje se još i koliko može učiniti po ovom pitanju.

"Naravno, ima različitih područja. Ako odete u Široki Brijeg, Livno ili Grude, tamo, mislim, Hrvati imaju sva prava, pa i više nego ostali narodi, ali ima i drugih krajeva gdje to nije slučaj i potrebno je naći taj balans", pojasnio je Inzko.

Kategorično je odbacio ideje o trećem entitetu i razmišljanje o tome nazvao "gubljenjem vremena".
XS
SM
MD
LG