Dostupni linkovi

Međunarodni sud pravde o sporu Makedonija-Grčka u martu


Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio je u srijedu da će od 21. do 30. marta razmatrati spor Makedonije i Grčke u kome Makedonija optužuje Grčku da je spriječila njen ulazak u NATO.

Predviđeno je šest dana javne rasprave pred ovim visokim sudom Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Hagu, zaduženim za rješavanje sporova među državama.

Makedonija se sudu obratila 17. novembra 2008. zbog toga što je Grčka stavila veto na njeno pristupanje NATO-u u aprilu 2008. godine.

Grčka je to uradila zbog neriješenog pitanja spornog imena Makedonije, čime je, prema ocjeni Skoplja, prekršila prelazni sporazum koji su te dvije zemlje potpisale 1995. godine i koji uređuje njihove odnose dok se ne nađe rješenje za pitanje imena.

Grčka od 1991. godine blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući da Skoplje ima pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini.

Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije pod privremenim imenom Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM ili FYROM na engleskom) 1993. godine.
XS
SM
MD
LG