Dostupni linkovi

Nermin Tulić


Nermin Tulić rođen je u Sarajevu 1952. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za scenske umjetnosti. Glumac koji je karijeru gradio na filmu, televiziji, radiju, ali pozorišnu scenu uvijek je stavljao na prvo mjesto: ”Ja sam dijete ovoga grada, odrastao sam i odgojen između tri pozorišta.” Pamtimo njegove uloge u predstavama “Kralj Ibi”,”Komedija zabune”,”Ljepotica i zvijer”,”Bašeskija, san o Sarajevu”…Tu su i zapažene filmske uloge: ”Sve džaba”,”Duhovi Sarajeva”, ”Go West”, ”Ram za sliku moje domovine”…
Na početku rata u BiH pogođen je granatom i izgubio obje noge. Prijatelji za njega kažu da je emotivac, osjetljiv čovjek koji se ne predaje. Vratio se na scenu a na iznenađenje mnogih uključio se i u politički život: ”Ja sam pristao da budem delegat, ako ništa, pošteno sam, moralno to odradio. Nije mi ruka služila da je dižem kako bih zaradio mjesečnu platu delegata. Moja je ruka i protiv stava moje stranke. Čista obraza sam bio i još uvijek sam tu.” Što Nermin radi trenutno? U šali odgovara: ”Prije podne sam direktor (Pozorišta mladih u Sarajevu), a poslijepodne glumac. Ljepše se osjećam poslijepodne…”
Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima "Zlatni lovorov vijenac" za doprinos umjetnosti teatra MESS 1998. godine, ¨Glumac godine BH radija 2006¨ kao i Radio Sarajeva 1990.

Pogledajte komentare (20)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG