Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mirsad Purivatra


Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), u osamdesetim godinama radi kao producent pozorišnih predstava na Otvorenoj sceni Obala, među kojima su najuspješnije bile "Tetovirano pozorište" i "Mjesečeva predstava".

U ratnim godinama učestvuje u pokretanju ratnog kina, koje je prikazivalo ne samo uspješne filmove, nego i retrospektive filmskih festivala kao što su Locarno i Edinburgh Film Festival.

Obala 1995. godine pokreće SFF:

¨Imali smo jasnu viziju i ciljeve tako da smo svaki novi festival vidjeli kao korak naprijed. Svaka godina je novi izazov za nas, ovo je jedan veliki praznik filma

O gradu u kojem je rođen, o Sarajevu, kaže:

¨Sarajevo još uvijek ima neku vrlo tešku, zahtjevnu atmosferu grada u kojem se živi. Biti 365 dana u Sarajevu je jako teško… Svakodnevni pritisci, priče, tračevi, mediji, raznorazna spletkarenja ne čine me sretnim. To je, nažalost, atmosfera u kojoj ovaj grad živi. Ako sedam dana izlazite s nekim, ulazite u klanove, grupe, podmetanja. Ja nisam čovjek tih navika i ne mogu da se uklopim u to

Dobitnik je ordena Viteza iz Reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l'ordre des arts et des lettres) Republike Francuske u maju 2008.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG