Dostupni linkovi

Moguć rat izmedju Armenije i Azerjbedžana


Rizik od rata na jugu Kavkaza između Armenije i Azerbajdžana raste, ocjenjuje Međunarodna krizna skupina (ICG) i u svom izvještaju upozorava da bi sporadični manji sukobi između Armenije i Azerbejdžana mogli lako izbjeći nadzoru i izazvati "razorne posljedice po regiju".

"Eskalacija sukoba na crti bojišta, ubrzanje utrke u naoružavanju, žučljiva retorika i propadanje mirovnih razgovora povećaju izglede da Armenija i Azerbajdžan ponovno zarate oko Gornjeg Karabaha", kaže ICG.

Neriješeni sukob u kojem je od 1994. poginulo 3000 ljudi, većinom vojnika, stalna je prijetnja stabilnosti juga Kavkaza, regije koje graniči s Rusijom, Iranom, Turskom i premrežena je naftovodima i plinovodima prema Evropi.

ICG je naveo da je u 2010. ubijeno 25 osoba usprkos krhkom primirju između dvije zemlje koje se nalaze u središti ključnih pravaca za prijevoz nafte i plina. U 2011. su ubijena tri vojnika.

Od primirja sklopljenog 1994. ostvaren je mali napredak u odnosima dvije zemlje a azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, koji je nedavnim ugovorima o nabavi oružja osnažio vojnu moć svoje zemlje, izjavio je da je Azerbajdžan spreman zaratiti s Armenijom kako bi vratio Gornji Karabah.
XS
SM
MD
LG