Dostupni linkovi

Jandroković: Hrvatska očekuje završetak pregovore s EU


Hrvatska je ušla u završnu i odlučnu fazu pregovora o članstvu u EU koje očekuje završiti do kraja juna, poručio je danas potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, predstavljajući u Saboru Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011.

Jandroković je naglasio da Vlada RH na 2011. gleda kao na godinu dovršetka pregovora i potpisivanja ugovora o pristupanju EU.

Hrvatski šef diplomacije očekuje da će preostalih sedam poglavlja u pregovorima s EU biti zatvoreno do kraja juna, pri čemu 3 poglavlja ("Poljoprivreda", "Ribarstvo" i "Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata") već na narednoj međuvladinoj konferenciji sredinom aprila.

Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska zadovoljna što je Mađarska, koja predsjedava EU, završetak hrvatskih pregovora označila kao jedan od svojih prioriteta, o čemu, kaže, svjedoči i jučerašnji posjet mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovo očekivanje da će Hrvatska u aprilu dobiti datum završetka pregovora.

Hrvatska je u procesu pristupanja EU ispunila sve obveze koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva. Od 2000. do danas usvojeno je 507 tzv. europskih zakona i 1274 podzakonska akta, rekao je Jandroković.
XS
SM
MD
LG