Dostupni linkovi

Hrvatska će zatražiti izručenje Milorada Momića


Hrvatska će od Francuske danas zatražiti izručenje Milorada Momića (47), bivšeg pripadnika jedinice Škorpiona, uhapšenog početkom sedmice na jugoistoku Francuske, gdje se godinama skrivao pod lažnim imenom. Prikupljena je sva potrebna dokumentacija i preostalo je jedino da ministar potpiše zahtjev za izručenje, izjavila je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić.

Dodala je da će ministarstvo zatražiti Momićevo izručenje bez obzira na to što još nije dobilo nikakvu službenu obavijest francuskih vlasti o hapšenju bivšeg pripadnika zloglasnih Škorpiona, kojeg vukovarski Županijski sud traži zbog ratnog zločina počnjenog na području istočne Slavonije.

Momić je uhapšen u ponedjeljak u blizini Grenoblea na temelju naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti - da je sudjelovao u ubistvu oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. Uhapšen je dok je išao na posao - radio je u građevinskoj firmi, a skrivao se pod imenom Guy Monier, s lažnim ispravama.


Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava upozorio je da obaviješten kako bi Momić ovoe sedmice mogao biti pušten na slobodu ako Hrvatska ili Srbija i BiH, na čijem su području Škorpioni također počinili zločine, ne zatraže njegovo izručenje.
XS
SM
MD
LG