Dostupni linkovi

AI traži pokretanje istrage protiv Džordža Buša


Amnesty International tvrdi da nedavno objavljeni memoari Džordža Buša, kao i njegovi brojni medijski nastupi sadrže "priznanja o ličnom učestvovanju u zločinima, kako ih definše međunarodno pravo".

Međunarodne organizacije koje prate poštovanje ljudskih prava najavile su da će tražiti da se pokrene istraga protiv bivšeg američkog predsjednika, kojeg sumnjiče za naređivanje torture.

Do poziva na istragu došlo bi, smatraju ove organizacije, kada Buš napusti teritorij SAD, najavile su organizacije sa sjedištem u Parizu, Berlinu i Njujorku - Međunarodna federacija za ljudska prava, Centar za ljudska prava i Centar za ustavno pravo.

Ove organizacije su, kako tvrde, pripremile svojevrsnu preliminarnu optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika u kojoj se navodi da je on, navodno, odobrio praksu torture u slučajevima kada je trebalo ispitivati uhapšene osumnjičene za terorizam koji su bili u rukama američkih vlasti.

Posebno se navodi korištenje prakse takozvanog waterboardinga, odnosno simuliranog utapljanja. Administracija predsjednika Buša tvrdila je da ova istražna metoda ne potpada pod međunarodnu definiciju torture.

U vezi s optužbama protiv Džordža Buša Amnesty International je zatražio od vlade Švajcarske da pokrene istragu protiv njega. Džordža Buša je trebao ove sedmice da govori na jednom skupu u Ženevi, ali je njegovo gostovanje otkazano iz bezbijednosnih razloga.
XS
SM
MD
LG