Dostupni linkovi

Odbrana Stanišića u Hagu traži registar Hrvatskih branitelja


Haška obrana bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, kojem se u Hagu sudi za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima tokom rata na području BiH, zatražila je od sudskog vijeća Haaškog suda da izda obvezujući nalog Hrvatskoj za dostavu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, objavio je Haški sud.

Stanišićevi branitelji u obrazloženju zahtjeva naveli su da su na internet stranici www.registarbranitelja.com pronašli imena nekih civilnih žrtava navedenih u dodatku haške optužnice protiv Stanišića.

Obrana navodi da je maja prošle godine zatražila od Hrvatske da ih obavijesti jesu li podaci na toj internet stranici autentični i vjerodostojni kao i da dostavi sam službeni registar hrvatskih branitelja.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa u srpnju 2010. odgovorilo je kako podaci objavljeni na internet stranici www.registarbranitelja.com "nisu autentični i vjerodostojni podaci o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata", a da su službeni podaci o hrvatskim braniteljima sadržani u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i da su "zaštićeni od javnog objavljivanja i korištenja izvan zakonom propisane svrhe Ustavom Republike Hrvatske".
XS
SM
MD
LG