Dostupni linkovi

EK:Akcioni plan Crne Gore za EU dobar


Akcioni plan za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja Evropske komisije dobar je put za nastavak razgovora o pristupanju zemlje EU, ali su mu potrebna poboljšanja, rekla je šefica u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje za Crnu Goru i Albaniju, Marta Garasia Fidalgo.

Fidalgo je istakla da je Crna Gora u odlučujućoj fazi na putu ka EU i poručila da država mora nastaviti da dokazuje da je pouzdan partner i da može da ispuni sve obaveze i ostvari promjene na terenu.

Proces pristupanja pun je izazova i zahtjeva, a ključni element je implementacija, odnosno promjene na terenu, rekla je Fidalgo na otvaranju konsultativnog sastanka predstavnika državnih institucija i delegacije Evropske komisije o Nacrtu akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja Komisije.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen podsjetio je da je Nacrt akcionog plana usvojen sredinom decembra prošle godine, kad je Evropski savjet dodijelio status kandidata Crnoj Gori.

Roćen je rekao da je Vladi u pisanoj formi dostavljen određen broj sugestija nevladinog sektora, medija i drugih predstavnika civilnog društva, dodavši da akcioni plan čini devet zasebnih cjelina u kojem će biti sadržane obaveze koje stoje pred Vladom i parlamentom.
XS
SM
MD
LG