Dostupni linkovi

SAD: treći entitet u BiH nije dobro rješenje


Sjedinjene Države i međunarodna zajednica podržat će svaki kompromis unutar Bosne i Hercegovine koji će sadašnje ustavno uređenje učiniti učinkovitijim, ali smatraju da treći entitet nije dobro rješenje, izjavio je u utorak u Briselu zamjenik pomoćnika američke državne sekretarke , zadužen za jugoistočnu Europu Tomas Kantrimen (Thomas Countryman).

"Daytonski sporazum nije samo okončao rat, on je središnji dio dogovora koji je omogućio postojanje Bosne i Hercegovine do sada. Kao i u svim zemljama na svijetu ustavi evoluiraju s vremenom i nije na Sjedinjenim Državama da kažu što treba biti promijenjeno".

"Mi podržavamo centralni koncept Dejtona s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda i ako ta dva entiteta i tri konstitutivna naroda nađu načina da učine ustav učinkovitijim onda će imati podršku međunarodne zajednice", rekao je Kantrimen, koji u Briselu razgovarao o stanju u jugoistočnoj Europi s zavničnicima Evropske unije, a nakon toga putuje na Kosovu, u Albaniju i Makedoniju.

Kantrimen je rekao da "treći entitet u Bosni i Hercegovini nije rješenje ni za što, jer Bosni i Hercegovini ne treba složenija vlada s većim mogućnostima sprečavanja djelovanja, nego joj treba učinkovitija vlada s većim sposobnostima za donošenje odluka". Posebno je istakao da BiH treba postati "funkcionalnija, a ne centralizovanija država".

Kantrimen nije komentirsati stranačke pregovora za formiranje vlade u BiH niti dati ocjenu da li su bosanskohercegovački Hrvati neravnopravni u odnosu na dva druga naroda.
XS
SM
MD
LG