Dostupni linkovi

Orban:Hrvatska u aprilu dobija datum završetka pregovora sa EU


Hrvatska će u aprilu dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je u utorak u Zagrebu mađarski premijer Viktor Orban, ističući da će iduća dva mjeseca biti ključna za dovršetak tog dugogodišnjeg procesa.

"Mart bi trebao biti mjesec uspjeha, a u aprilu bi trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sad, pristupanje će se prolongirati", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Upitan na koliko bi se pregovori, koji su počeli u oktobru 2005., u tome slučaju mogli prolongirati, Orban je odgovorio: "Nema potrebe prognozirati, pošto ćemo imati datum u aprilu".

Premijerka Kosor je rekla da je ohrabrena sastankom s Orbanom, premijerom zemlje koja predsjeda EU-om do kraja juna, te je izrazila uvjerenje da će sav posao završiti na vrijeme, osobito onaj vezan uz poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje .

Najavila je da će vlada do kraja sedmice poslati Evropskoj komisiji (EK) izvještaj vezan uz sva mjerila u poglavlju Pravosuđe , a očekuje i pozitivno mišljenje EK-a o planu restrukturiranja brodogradilišta.

"Cilj je završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedavanja. To je istorijski, strateški i simboličan cilj koji želimo ostvariti u godini obilježavanja 20. obljetnice nezavisnosti", istaknula je Kosor.
XS
SM
MD
LG