Dostupni linkovi

Sulejman:Vlada ima plan za miran prenos vlasti


Egipatska vlada ima plan za miran transfer vlasti, izjavio je potpredsjednik Egipta Omar Sulejman, dodajući da vlada neće sprečavati demonstrante da protestuju.

Prema podacima "Human rights watch" od početka protesta u Egiptu, koji traju već dvije nedelje, poginulo je najmanje 297 ljudi. Demonstracije se i danas nastavljaju okuplanjem veliko broja ljudi na Tahrir trgu.

Sulejman je rekao i da je predsjednik Hosni Mubarak potpisao dekret o osnivanju ustavne komisije koja će nadgledati uvođenje ustavnih amandmana.

Potpredsjednik Egipta Omar Sulejman je reako i da je Mubarak premijeru Ahmedu Šafiku naložio da formira odbor koji će biti zadužen za sprovođenje odluka koje donesu učesnici u nacionalnom dijalogu.

Sulejmani, tokom razgovora sa opozicijom, uključujući i Muslimansku braću, nije prihvatio zahtjev opozicije da u periodu tranzicije upravlja državom umjesto Mubaraka.

Vlada je, posle tog sastanka, saopštila da je postignut dogovor o osnivanju odbora sudija i političara, koji će do početka marta predložiti ustavne amandmane.

Oni su se dogovorili i da bude formirana kancelarija za žalbe na tretman političkih zatvorenika, da bude uvedena veća sloboda medija, ukinuto vanredno stanje i odbačeno miješanje stranih zemalja u unutrašnja pitanja Egipta.

Sulejman je rekao i da je predsjednik Hosni Mubarak naložio formiranje još jednog, trećeg, odbora, koji će imati da zadatak da sprovede istragu o sukobima između pristalica i protivnika egipatskog predsjednika koji su se dogodili prošle srijede.
XS
SM
MD
LG