Dostupni linkovi

U Londonu nastavak saslušanja Asanža


Pred londonskim sudom nastavljeno saslušanje osnivača "Wikileaksa" Džulijana Asanža, nakon kog se očekuje odluka o zahtjevu Švedske za njegovo izručenje.

Saslušanje je počelo u ponedeljak, a trajaće još danas, dok se odluka o izručenju ne očekuje do kraja februara.

Asanž od suda tražio da spriječi izručenje Stokholmu, tvrdeći da tamo neće imati pravično suđenje i da bi mogao da bude izručen SAD, koje bi ga mogle osuditi na smrt ako ga proglase krivim zbog objavljivanja američkih poverljivih informacija na internetu.

Aanžov advokat Džefri Robertson izjavio je da će Švedska, ukoliko bude dobila priliku da sudi Asanžu, to učiniti iza zatvorenih vrata, kao što radi u slučaju silovanja, što će biti kršenje pravde i ljudskih prava.

S druge strane, tužiteljka Kler Montgomeri rekla je da nema dokaza da bi Asanž mogao biti izručen Vašingtonu i istakla da je za to nužan pristanak Londona.

Ona je rekla i da je zahtjev Švedske za izručenje, uprkos tome što Asanž još nije zvanično optužen, u skladu s tamošnjim zakonom, prema kome osumnjičeni mora da bude ispitan prij zvaničnog podizanja optužnice.

Tužilaštvo je navelo i da bi se Asanžu sudilo u Švedskoj po najblažoj optužbi za silovanje, za koju je maksimalna propisana kazna četiri godine zatvora, prenio je Rojters.
XS
SM
MD
LG