Dostupni linkovi

Španija:Batasuna formirala novu partiju


Zabranjeno političko krilo baskijske separatističke organizacije ETA, Batasuna, saopštilo je danas da je formiralo novu partiju koja se protivi upotrebi nasilja, u nadi da će moći da učestvuje na lokalnim izborima.

Dugogodišnji lider Batasune Rufi Ečeberija rekao je tokom predstavljanja novog političkog pokreta u Bilbau, na sjeveru Španije, da nova partija "odbacuje nasilje i protivi se njegovoj upotrebi, uključujući i nasilje organizacije ETA".

Batasuna je zabranjena 2003. godine zbog povezanosti sa organizacijom ETA, čije nasilne napade nikada ne osuđuje. Batasuna pokušava da se pređe u redovnu političku partiju kako bi učestvovala na lokalnim izborima u maju.

Status nove partije, čije ime nije poznato, biće predstavljen ove sedmice Ministarstvu unutrašnjih poslova koje će imati 20 dana da se izjasni o legalnosti.

ETA, koja je okrivljena za 829 ubistava tokom više od 40 godina koliko traje njena kampanja za nezavisnost Baskije, proglasila je 10. januara trajno primirje, a od avgusta 2009. nije izvela nijedan napad.
XS
SM
MD
LG