Dostupni linkovi

Ministarstvo sigurnosti BIH:špekulacije o zahtjevima Francuske i Holandije


Informacije koje su se pojavile u medijima vezane za "zahtjev Francuske i Holandije za uspostavljanje monitoringa odluke o bezviznom režimu za zemlje zapadnog Balkana“ su špekulativne, imajući u vidu da je monitoring sprovođenja odluke o bezviznom režimu za svih pet zemalja dio konačne odluke koju su donijela tijela Evropske unije krajem prošle godine, rečeno je Feni u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako navode iz ministarstva, zahtjev Francuske i Holandije odnosi se samo na pokretanje razgovora unutar Evropske unije o promjeni načina donošenja odluka u smislu eventualnog budućeg ubrzavanja procedura ukoliko neka zemlja treba da bude vraćena na crnu Schengen listu.

Ovaj zahtjev još nije uzet u razmatranje i nema nikakve veze s budućim monitoringom koji je u svakom slučaju obavezan, navode iz Ministarstva sigurnosti BIH.

Vlastima Srbije u Briselu je predočeno da će, ako ne bude stvorena konkretna strategija o smanjenju broja ilegalnih imigranata, Srbiji, Makedoniji, a zatim i ostalim zemljama zapadnog Balkana biti ponovo uvedene vize, objavio je dans beogradski "Blic".
XS
SM
MD
LG