Dostupni linkovi

Tarika Aziza u zatvoru posjetili unuci


Tarika Aziza u zatvoru su posjetili unuci, saopštio je danas Ziad Aziz, sin bivšeg premijera Iraka .

Ziad Aziz koji živi od 2003. godine u Amanu sa ostalim članovima porodice, potvrdio je da je prošle sedmice njegovog oca posjetilo sedmoro unučadi. "Sa njima su bile moja supruga i majka", dodao je on.

On kaže da njegov otac nije prepoznao svoje unuke, koje nije vidio od 2003. godine.

Ziad Aziz je ponovo sugerisao na zdravstveno stanje oca objasnivši da je vidljivo slab i da se jedva kreće.

Tarika Aziz /74/ se po završetku rata u Iraku, 2003. godine, dobrovoljno predao američkim vlastima, jer, kako je naveo, nije učestvovao u zločinima Sadama Huseina.

Irački sud je, 2009. godine, osudio bivšeg ministra na 15 godina zatvora, zbog učešća u likvidaciji 42 osuđenika za profiterstvo, a ima i kaznu zatvora od sedam godina zbog nasilnog raseljavanja Kurda na sjeveru Iraka.

On je 26. oktobra osuđen na smrt vješanjem zbog proganjanja šiitskih političkih partija u vrijeme vladavine Sadama Huseina. Smrtnu presudu Azizu je izrekao je Visoki krivični sud. On je optužen zbog učešća u kampanji protiv članova partije Dava, čiji je član premijer Iraka Nuri al-Maliki.

Rodbina i advokat Aziza su više puta tražili da Aziz bude oslobođen zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali sud je zaključio da slabo zdravlje ne oslobađa čovjeka odgovornosti.

U januaru 2010. godine, Aziz je preživeo moždani udar, poslije čega neko vrijeme nije mogao da govori.
XS
SM
MD
LG